söndag 13 september 2009

Kan Amerikaner vara Ortodoxa?

För dig som inte vet så är jag som håller i denna blogg ursprungligen amerikan. Jag brukar skämta om att det är en överraskning för många att amerikaner tillåts vara ortodoxa - tyvärr har inte USA som stat alltid haft de bästa relationer med ortodoxa länder såsom Ryssland och Serbien.

Hursomhelst går det visst för alla människor inklusive amerikaner att anamma sig den ortodoxa tron. Beroende på vem du frågar så är det mellan 2 -5 miljoner Ortodoxa Kristna i Nordamerika. Jag träffar många som inte visste om hur stor Ortodoxin är i Nordamerika, och därför tänkte jag berätta lite.

Bilden ovan visar Metropoliten Jonah av OCA: Orthodox Church in America. Just vid tillfället besökte han Alaska - den delen av Amerika som först fick mottaga Ortodoxa tron. Han står i kyrkan i Kwethluk - en liten Yupik (eller Eskimo) by. Befolkningen: 716 personer.

Metropolitan Jonah ingår i ett biskopsråd för Nordamerika som heter SCOBA - Standing Committee of the Canonical Orthodox Bishops of America. Lättöversatt: Amerikas Ortodoxa Biskoparnas Samarbetskommitté. De andra medlemmar i kommittén är:
  • Albanska Ortodoxa Stiftet
  • Amerikanska Karpatho-Rysska Stiftet
  • Antiokias stift i Nordamerika
  • Bulgariska stiftet i Nordamerika
  • Grekiska stiftet i Nordamerika
  • Mokvapatriarkatets församlingar i Amerika
  • Rumänska stiftet i Nordamerika
  • Serbiska stiftet i Nordamerika
  • Ukrainska stiftet i Nordamerika
Dessa olika stift samarbetar i välgörenhets-, missions- och utbildningsverksamheter. De har full kommunion med varandra och försöker så gott det går att agera som en enda Ortodoxa Kyrka - för det är ju det vi egentligen är. Det finns även 14 prästseminarier inom SCOBA och 63 kloster (munk- och nunnekloster sammanräknade).


Ikonen är på den Heliga Martyren Peter - en Aleut ifrån Kodiak i Alaska. Kodiak är den stora ön du ser i mitten av kartbilden. Den ligger precis i höjd med texten 'gulf of Alaska'. Den Helige Peter led martyrdöd för att han vägrade förkasta sin ortodoxa tro. Han är en av Amerikas första martyrer och en helig förebedare för alla som vänder sig till honom.







Ovan firas Påsk i New Jersey. Och bilden under visar en präst i Texas som välsignar ägg, också på påsknatten (Texas!).

Det sista - som om mer bevis behövs - är en film från St. Mary's Orthodox Church i Waterford, Connecticut (Nära New York).

Hitta Ortodoxa Kyrkor i Göteborg på länkarna till vänster.

2 kommentarer:

  1. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Det är en fin sida du har här, Herman!

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt att se din blogg också!! Visste inte om den tills nu. Hoppas vi ses snart i kyrkan.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.