söndag 10 maj 2009

Ny Syriansk Kyrka byggs i Sigtuna

SIGTUNA
Nu tas de första spadtagen för en ny kyrka åt den syriansk/assyriska gruppen i Sigtuna norr om Stockholm. Kyrkan ska byggas i typiskt Mellanöster-stil i sandsten och med gyllene kupol.

Syrianerna eller assyrierna som de också kallar sig är en folkgrupp från Mellanöstern som tillhör en gren av den Östliga ortodoxa kyrkan. Syrianer är utspridda över olika trakter i såväl Irak som Turkiet och Syrien. Ca 80 000 syrianer bor i Sverige, främst i Södertälje och södra Stockholm.

Kommunen har sponsrat bygget genom att sälja den 12 000 kvadratmeter stora tomten för en krona till församlingen. Kyrkan ska rymma 450 personer och invigs enligt planerna nästa höst.

Hitta Ortodoxa Kyrkor i Göteborg på länkarna till vänster.

1 kommentar:

  1. Hej red!
    Kan ni vara snälla och sluta kalla folket för Assyrier. De ska kallas Syrianer och inget annat. Detta folk heter Syrian på Arabiska och Syriani (kadim) på turkiska. Kyrkans historia och är bara en historia av arameer, arameiska och inget annat. Ordet arameiska översattes med Syriska år 200 före kristus av grekerna när de översatte Toran till grekiska. detta kan ni själva kontrollera om ni söker i bibeln från 1917 och den nya bibeln. I våra länder heter vi Syrian och ska således kallas Syrianer i Sverige. Icke Assyrier. denna benämning är akademiskt, historisk..ja ur alla perspektiv felaktig.

    Med vänlig hälsning
    George Beth Ketto
    0766-444460

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.