tisdag 12 maj 2009

Ortodox Kyrka i Singapore

Denna artikel har jag översatt om en Ortodox församling i Singapore.

SINGAPORE (UCAN) -- Samarbetet mellan Ortodoxa och Katolska kyrkorna är mycket bättre nuförtiden i Singapore, efter det att Heliga Uppståndelsens Ortodoxa Församling börjat hålla gudstjänst i ett rum de lånar hos Katolska Ärkestiftets Utbildningscentrum.

Församlingen blev först vräkt från dess tidigare hem förra år efter ett hyrestvist. Sedan församlingen inte lyckats hitta någon annan stans vände de sig till den Katolska Ärkebiskopen Nicholas Chai av Singapore.

I mars erbjöd ärkebiskopen församlingen ett rum i utbildningscentret, i samma hus som ärkestiftets huvudkontor. Huset är ävenhem till Singapores Katolska prästseminarium, en Katolsk tidning och andra föreningar. I mars flyttade församlingen in och tecknade ett lease med ärkestiftet.

"Vi är absolut nöjda med att vara här hos Katolska Kyrkan som hyresvärdar" säger Fader Daniel toyne, en skäggig Engelskman i 40-års åldern. "Vi har goda relationer med personalen här. De är mycket hjälpsamma och har till och med hängt upp skyltar så att folk hittar till oss. Det sista bad vi inte ens om, men de gjorde det i alla fall."

Han tillägger att nyfikna Katoliker har kommit till rummet för att titta på ikonerna "och har velat lära sig mer om Ortodoxa Kyrkan."

En vägg är täckt med kända ikoner på Ortodoxa helgon; Maria och olika bibelhändelser. Många ikoner har även reliker inuti. Ett altare står framför ikonerna. Under gudstjänsten sjunger prästen och rummet fylls av rökelse.

När jag frågade varför Katolska Kyrkan tillät Ortodoxa församlingen att använda lokalerna svarade Fader William Goh, rektorn för St. Francis Xavier Major Seminarium att "Dett är inget nytt för oss." Ärkestiftet har tillåtit andra Kristna grupper att använda lokalerna tidigare.

Fr. William tilläger att Ärkebiskopen Chai anser att Katolska och Ortodoxa Kristna delar i "ett enda dop" och tror på "samma Herre". "Katolska Kyrkan vill främja enhet bland Kristna utan vilket vi skulle underminear Kyrkans mission att vara en enhets och kärlekens sakrament för mänskligheten."

Fader Daniel är själv inte obekant för Katolska Kyrkan. Han har blivit inbjuden till den Katolska församlingen i St. Mary of the Angels, där han firade vesper och gav en föreläsning om Ortodoxa Kyrkan.

Andrew Kong, som arbetar på CAEC, säger att han är glad att Katolska Kyrkan har tillåtit Ortodoxa Kyrkan att använda lokalerna. "Vi har mycket mer gemensamt med Ortodoxa Kyrkan än med Protestanterna, eftersom Ortodoxa Kyrkan är ju trotts allt vår systerkyrka."

Heliga Uppståndelsen Ortodoxa Kristna Församlingen blev en registrerad församling i Singapore år 2000 och Fader Daniel blev prästvigd 2001. Församlingen lyder under den Ortodoxa Metropoliten för Hong Kong och Sydost Asien, i Konstantinopelpatriarkatet.

På en söndag har de ca 40 som kommer till gudstjänsterna och upp till 200 som kommer på stora högtider såsom jul och påsk.

Hitta Ortodoxa Kyrkor i Göteborg på länkarna till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.