torsdag 28 maj 2009

Invigningen av Stefan Dechanskis Serbiska Ortodoxa Kyrka 23/5 - 09

På den 23:e maj invigdes Stefan Dechanskis Serbiska Ortodoxa Kyrka i kortedala. Kyrkan har tidigare kallats för Vårfru Kyrkan och köptes av Serbiska församlingen kring årsskyftet. Biskop Dositej invigde kyrkan tillsammans med en stor samling präster från Serbiska och Ryska kyrkorna. Flera hundra människor kom för att fira gudstjänst och sedan följde fest med Serbisk folkdans, sång och mat. Bland gästerna var den Svenskkyrkliga biskopen Carl-Axel Aurelius och Ingrid Ödkvist som representerade studieförbundet Bilda. Biskopen uttryckte sin tacksamhet till dessa för sin stöd i den långa processen som pågick innan Serbiska församlingen kunde ta över Vårfru Kyrkan.

Titta på en samling med bilder på invigningen.

Vi har intervjuat Fader Dorotej Forsner, igumen (abbot) på Helige Treenighetens Kloster i Bredared. Fader Dorotej berättare lite mer om invigningen av Kyrkan.

Ortodoxa Bloggen: Fader Dorotej, under kyrkans invigning placerades reliker efter den Helige Stefan Dechanski inuti ett hål i altaret. Varför gör man det?

Fader Dorotej: Anledningen till att man placerar reliker i altarbordet är att de första kristna samlades vid och firade sina gudstjänster på martyrernas gravar. martyrerna var ju vittnen för Kristus, när man sedan flyttade in i en mer eller mindre permanent gudstjänstlokal tog man med sig en bit av en martyrs reliker för att behålla kontakten med de första martyrerna i fornkyrkan. detta fortsätter alltså fortfarande. Relikerna placeras i ett hål i Altarbordet, det förseglas med en speciell vaxblandning, så att relikerna fixeras i Altarbordet.

OB: Biskopen använde använde sedan någon slags olja för att smörja de fyra väggarna i kyrkrummet. Vad var det för olja? Varför?

FD: Både Altarbordet och kyrkans väggar smörj sedan med Myrrhon, en särskild oljeblandning, den används även vid myrrhasmörjelsen, konfirmationen. Myrrhon är bekräftandet av att den Helige Ande tagit sin boning i det som smörjes oavsett om det är en person eller en Kyrka.

OB: Jag har sett i gudstjänstordningen att altaret kallas för 'tronen'. Men det sitter självklart aldrig någon på det, så jag förstår att det är inte en tron i den vanliga betydelsen. Kan du förklara varför det heter 'tronen'?

FD: Altarbordet kallas för Tronen eftersom Kristus tronar på det, Hans närvaro manifesteras genom Evangeliet, som alltid ligger på Tronen. Kristus "sitter" alltså alltid på Sin Tron.

OB: Berätta mer om invigningen av altaret - ni välsignade de fyra hörn på något särskillt sätt. Vad var det ni gjorde? Vad har det för betydelse?

FD: Tronen renas, tvättas tre gånger, med vatten, vin och rosenvatten, och därefter smöjs det med myrrhon, allt detta för att det skall vara rent, så att Herrens offer kan förrättas på det. sedan fästes på varje hörn de fyra evangelisterna, ett uppfyllande av den profetiska syn, som Hezekiel hade, när han såg de fyra väsena, denna syn återkommer även i Uppenbarelseboken.

(OB tillägger) Kopplingen mellan evangelisterna och de fyra väsena går tillbaka åtminstone till Ireneaus. Han menade att Hezekiels syn och Johannes upppenbarelse pekade på de fyra evangelierna. I Hezekiel 1 läser vi: Var och en av dem hade en människas ansikte framtill, ett lejonansikte på högra sidan av huvudet, ett tjuransikte på vänstra sidan och ett örnansikte mitt emot människoansiktet.

Och i Uppenbarelseboken 4 läser vi: Framför tronen låg ett glittrande kristallhav. Fyra levande väsen, översållade av ögon både framtill och baktill, stod runt tronens fyra sidor. Den första av dessa varelser såg ut som ett lejon, den andra liknade en tjur, den tredje hade en människas ansikte, och den fjärde var som en örn, med vingarna utsträckta som i flykt.

Ireneaus menar att 'mannen' representerar Matteus som med sin långa lista på Jesu anfäder visar hur Jesus är människa. Lejonet pekar på Markus - det finns olika förklaringar till detta. Oxen representerar Lukas därför att Lukas berättar flest historier om Jesu koppling till templet där man offrade oxar. Lukas visar också Jesus gärna som en tjänare som uppoffrar sig själv åt världen. Och örnen är Johannes därför att Johannes har ett starkt örnblick som stirrar in i de eviga mysterierna och sanningar som finns hos Gud. Det är bara en örn som kan titta rakt in i solen och därför liknar Johannes en örn. Genom kyrkohistorien har ikoner målats som har förknippat dessa evangelister med sina respektiva väsena - gå in i vilken gammal svensk kyrka som helst och du kan hitta - oftast på altartavlan eller på predikstolen - en bild på evangelisterna. Väsena brukar ligga halvgömda i ett hörn på respektive bild (som i bilden ovan).

OB: I början på invigningen gick hela församlingen ut ur kyrkan i procession. Biskopen och prästerna ledde processionen, bärande på relikerna. Vad har processionen för betydelse och varför tog man med relikerna?

FD: Processionen är just det att man bar relikerna från martyrgravarna till de nybyggda kyrkorna.

OB: I Ortodoxa Kyrkan brukar man vörda helgon - relikerna i altaret är bara ett exempel. Räcker det inte med Kristus? Varför behöver man uppmärksamma andra människor?

FD: Den kristna tron är ingen teosofisk filosofi, att vi bara har tankar om Gud och ber till något vi inte känner. Den kritna tron är konkret, verklig och vi känner Honom som vi ber till och som vi tjänar. Vi vet att Gud skapade allting gott, därför avvänder vi vatten, när vi döper, vin och bröd till nattvarden, olja till att smörja med. Vi tror även att Gud bor i människan att Han verkar i hennes liv, vissa människor har helt överlämnat sig åt Gud, Han har uppfyllt dem och helgat dem, liksom Han helgade Jungfru Maria, när Han blev ett barn i Hennes mage. Om vi tror på Gud, så måste vi även tro på det Han gör, om Han helgar skapelsen kan inte vi vanhelga den. Det är som om man hälsade på en bekant och sa till honom: Dig tycker jag om, men inte din hustru eller dina barn. Gud allena tillkommer tillbedjan, men vördnad och kärlek är inte begränsade till bara Honom, eftersom Han själv är överflödande i sin kärlek till oss.

Hitta Ortodoxa Kyrkor i Göteborg på länkarna till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.