lördag 9 maj 2009

Matrona, del 4

Här kommer nästa inlägg i översättningen av helgonlivet om den Heliga Matrona. Matrona är ett ortodoxt helgon, en kvinna som levde i Ryssland under första hälften av 1900-talet. Hon led mycket under kommunismen och var en andlig moder till många under förföljelsen.

Ni hittar de tidigare delarna här:
Del 1
Del 2
Del 3

En gång under ljusa veckan satt Matrona vid ett öppet fönster och tog emot besökare. Då kom det kvinnor till henne från byn Orlovki. Matrona gav den ena kvinnan en prosfora (välsignad brödtärning), till den andra gav hon vatten, till den tredje ett rött ägg. Matrona sade till den tredje kvinnan att hon skulle gå runt på baksidan av ladgården och äta ägget där. Kvinnan tog sitt ägg och det tre gick sin väg. När hon kom till baksidan av ladgården öppnade hon ägget och en mus hoppade ut ur skalet. Kvinnorna blev mycket rädda och återvände till Matrona.

- Vaddå frågade Matrona. Duger det inte att äta en mus? Kvinnan svarade - men Matrona! Hur kan man äta en mus?

- Ja, det kan man verkligen fråga sig, sade Matrona. Du som säljer mjölk till folk - till föräldrarlösa barn och änkor och fattiga människor som inte har någon ko. Men det var bara några dagar sen som du hittade en mus i mjölken och bara plockade ur den. Och då sålde du mjölken ändå!

Kvinnan som hade mycket riktigt gjort detta protesterade, - Men Matrona, de såg ju inte musen - de visste inget om det och ... jag slängde ju ut den.

- Det kan hända att du gjorde, svarade Matrona, men Gud vet att du sålde mjölken som hade blivit förorenad av en mus!

Matrona var en förebederska inför Herren och hjälpte många som led av sjukdomar och sorger. Fyra kilometer från Sebino bodde en man som inte kunde gå. Matrona sade, - låt honom börja krypa mot mig på morgonen. Han hinner hit till klockan tre.

Mannen kröp fyra kilometer men när han återvände var hans ben helade och han kunde gå.

A. F. Vibornova vars far döptes samtidigt som Matrona berättar också om en av hennes mirakler - min morbro bodde i staden Ustya, där min mor föddes. En morgon gick han upp men fann att var förlamade i båda händer och båda fötter. Han trodde inte att Gud helade människor genom Matronas förböner, men hans dotter kom till min mor i Sebion i alla fall. Hon sa - snälla Gudmor, skynda! Pappa mår så dåligt. Han har blivit en krympling - hans armar hänger livlösa och han kan inte fokusera sin blick. Hans tunga rör sig knappt.

Min mor sadlade hästarna och hon åkte till Ustya tillsammans med min far. Där hittade de hennes bror - hans tillstånd var så bedrövlig och han kunde knappts en säga 'sys-ter'. Då tog hon honom med sig till vår by och gick ensam till Matrona. När hon kom till Matrona (som ännu inte träffat den sjuke) sade Matrona - här ser man! Din stackars bror tror inte att jag kan göra någonting men nu sitter han där som en nudel. Ta hit honom så hjälper jag honom.

Matrona bad för mannen och gav honom lite helig olja. Han sov som en stock den natten och när han gick upp nästa morgon var han helt frisk. Matrona sade till honom, - var tacksam mot din syster. Det är ju hennes tro som har helat dig.

Den hjälp Matrona gav de fattiga var inte alls lik häxkraften och viskande som vissa gamla kvinnor gör - så kallade 'folk läkemedel' som innebär att man kallar på olika andar, övernaturliga krafter eller trollkonster. I dessa har traditioner har den som helar kontakt med någon mörk kraft. Men Matronas helande var helt och hållet kristet. De som kände henne kan vitna att det var därför Matrona ogillade alla spåmän och ackultister. Framför allt bad Matrona. Hon bad till Gud för himmelsk räddning från sjukdomar, och hon fick många andliga gåvor som hjälp. Ortodoxa Kyrkan har så många historier där inte bara prästerskapet och munkarna men också religiösa människor som lever i världen kan hjälpa behövande genom förböner.

Matrona bad över vatten och gav vattnet till de som kom till henne. Om man drack detta vatten och stänkte det omkring sig kunde man få beskydd mot alla möjliga faror. Vi vet inte vad hon bad när hon gjorde detta, men på den tiden var det nästan omöjligt att få tag i vigvatten som välsignats av en präst. Egentligen är det bara en präst som har det kanoniska uppdrag att göra detta. Det vi vet å andra sidan är att det är enbart genom heligt vatten som välsignats i kyrkan som människor kan bli helade, men även genom heliga källor och brunn som heliga personer har haft att göra med. Dessa heliga människor har ofta levt sina liv i förbön i närhet till någon brunn eller beck och vattnet blir välsignat. Det finns även berättelser om hur en helig ikon uppenbarats vid en källa och vattnet har sedan visat sig vara helande.

När Matrona var ung förutsåg hon 1917-års revolution i Ryssland. - Det kommer bli mycket lidande, plundring, många kyrkor kommer att förstöras och alla kommer att bli förföljda. Matrona beskrev i mycket detalj hur landet skulle bli uppdelad - hur stora landsområden skulle bli stulna av folk som ville få ut allting för sig själva.

- De kommer att fortsätta att förstöra landet för att sedan försvinna åt alla möjliga håll. Till slut blir landet oanvändbart för någon. På det sätt beskrev Matrona på förhand landredistributionsprogrammen som gjorde att även de fattigaste blev landlösa.

Innan revolutionen gav Matrona råd till Yankov, markägaren i byn Sebion, att han borde sälja allting och fly utomlands. Hade han lyssnat till henne skulle han inte behövt titta på när all hans egendom plundrades. Han kunde slupit sin tidiga död och räddat sin dotter, Lydia, ifrån ett liv av hemlös vandrande.

Evgenia Ivanovna Kalashnikova som bodde i samma by som Matrona berättar att innan revolutionen köpte en Friherrinna ett hus i Sebino. Hon berättade för Matrona att hon ville bygga ett klocktorn. - Dina planer kommer aldrig att bli av svarade Matrona. Friherrinnan var förvånad - varför blir de inte av? Jag har ju båda pengar och material. Men revolutionen avbröt alltihop och det blev aldrig något klocktorn.


Hitta Ortodoxa Kyrkor i Göteborg på länkarna till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.