måndag 9 mars 2009

Helige Hierarchen Ioane av Khakhuli

Helige Hierarchen Ioane av Khakhuli, också kallad Chrysostomos (900-1000-talet). Firas 10 mars.

(Översatt ifrån "Lives of the Georgian Saints', St. Hermans Förlag. Läs mer)

På 900-talets andra hälft grundade Georgiens Kung Davit Kuropalates ett kloster som kallades Khakhuli. Den låg vid den historiska regionen Tao, där floden Khakhuli mynner ut i floden Tortumi.

Khakhuli var en gång känd som ett heligt lärdomssäte med idag ligger det inom Turkiets gränser och har blivit en turistattraktion. Trotts det fortsätter Georgiens befolkning att upplysas av nåden och ljuset ifrån de Georgiska troende som arbetade där.

Den helige Ioane av Khakhuli levde samtidigt som Kung Bagrat III (975-1014). Ioane var en mycket utbildad teolog, översättare och kaligraf. Han har kallats 'Chrysostomos' eftersom han, liksom den älskade Patriarken av Konstantinopel, var känd för sina vackra och innehållsrika predikningar.

Vissa källor hävdar att Den helige Ioane först blev biskop i Bolnisi och sedan flyttade till Khakhulis stift. De flesta är överens om att han lämnade Khakhuli kring år 1019 och åkte till Athosberget i Grekland tillsammans med Arsen av Ninotsminda och Ioane Grdzelisdze. Ett Georgiskt manuskript ger tecken emellertid att Den helige Ioane inte var biskop vid den tiden, och detta kan kyrkohistoriker ännu inte förklara. I detta manuskript står det, 'Bed för den välsignade munken Ioane Grdzelisdze och hans andlige son Ioane Chrysostomos, som arbetade för att skriva denna heliga bok.'

Medan han arbetade vid Athosberget assisterade Den helige Ioane Den helige Ekvtime. Dessa två blev nära andliga bröder och goda vänner.

Det sägs att han gjorde många goda gärningar som biskop. Dessa tillsammans med titeln 'Chrysostomos', samt mängden av hans viktiga skrifter alla visar på hans fromhet, visdom och kärlek till sitt fosterland. I en bok som heter 'Georgi av det Helige Bergets Liv' står det att Den helige Ioane insomnade vid Athos.

Troparion
Genom Dina gärningar, arbete, böner och Ditt fastande har Du funnit vila i himmelens majestätiska himmelrike, o Helige Fader Ioane. Vi bönfaller Dig; bed till Kristus vår Gud, att Han må förbarma Sig över våra själar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.