tisdag 10 mars 2009

Iklätt Eder Kristus ...

I alla som haven döpts till Kristus haven iklätt eder Kristus, Halleluja!

Denna sång sjungs under den Ortodoxa Liturgin vid Påsk och Jul samt under dopgudstjänst precis efter själva dopet. Texten kommer från Galaterbrevet 3. Läs nedan mer av sammanhanget:

v.14Vi friköptes, för att den välsignelse som hade givits åt Abraham skulle i Jesus Kristus komma också hedningarna till del, så att vi genom tron skulle undfå den utlovade Anden.26Alla ären I Guds barn genom tron, i Kristus Jesus;27ty I alla, som haven blivit döpta till Kristus, haven iklätt eder Kristus.28Här är icke jude eller grek, här är icke träl eller fri, här är icke man och kvinna: alla ären I ett i Kristus Jesus.29Hören I nu Kristus till, så ären I därmed ock Abrahams säd, arvingar enligt löftet.

I dopgudstjänsten har den döpte nyss iklätt sig en ny vit skrud. Sången berättar om den sanna skruden som den döpte har iklätt sig: Kristi Kropp. Vid Påsk och Jul påminns vi om vårt dop när vi sjunger denna sång. Vi blir påminnda om att Kristi födelse - början till Hans jordiska liv - är början till vårt eviga liv. Han blev människa så att vi kan Gudomliggöras. Vid Påsk sjunger vi därför att Hans uppståndelse blir också vår uppståndelse. Vi har iklätt oss Kristus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.