tisdag 10 mars 2009

Quadratus och andra martyrer från Korinth

Den helige martyren Quadratus (också kallad Codratus) och de som var med honom: översatt från OCAs hemsida.

På 200-talet förföljdes Kristna mycket hårt i Romarriket och det fanns i staden Korinth (nuvarande Grekland) en kvinna som hette Rufina. Hon flydde från Korinth upp till bergen för att ungå förföljarna. Där födde hon en son som hette Quadratus. Rufina dog snart därefter. Genom Guds Försyn levde barnet och fick mat mirakulöst: ett moln kom och droppade söt dagg rakt ner i hans mun.

Quadratus tillbringade barndomen och ungdomen ute i vildmarken. När han var ung råkade han träffa några Kristna som visade honom den sanna tron. Quadratus läste gramatik och senare läkarkonst - ett yrke han utövade med mycket framgång.

Mest av allt älskade Quadratus vildemarken och ensamheten. Han tillbringade mycket tid uppe på bergen i förbön och meditation på Gud. Många år gick och hans vänner och lärjungar kom till honom för att få undervisning. Bland dem som kom till Quadratus var Cyprianus, Dionysius (vi får namnet Dennis ifrån Dionysius), Anectus, Paulus, Crescens och många andra.

År 249 kom en militärprefekt till Korinth som hette Jason. Han hade blivit dittskickad av den trolöse kejsaren Decius. Hans uppgift var att tortera och döda Kristna. Eftersom Quadratus var äldst talade han för de andra.

Den helige Quadratus försvarade sin tro på Kristus Frälsaren med mycket mod. Men snart började de tortera honom. Trotts att han utsatts för så inhumant tortyr uppmuntrade Den helige Quadratus de andra Kristna och uppmanade dem att stå stadigt i sin Tro.
Jason lyckades inte övertala några Kristna att förneka Kristus. I frustration beordrade han att alla kristna skulle kastas ner i ett stadium fylld med vilda rovdjur för att rovdjuren skulle äta upp de kristna. Men rovdjuren vägrade att röra de kristna.

Då band soldaterna de kristna och släpade dem efter triumfvagnarna genom staden. Många som stod och tittade kastade sten på dem. Till slut blev martyrerna halshuggna. Innan den blev halshuggna bad de att få en stund till förbön. Sedan böjde de en efter en sina huvuden inför svärdet.

Några lärjungar till Den helige Quadratus blev kvar men de led också för Kristi skull. En hette också Dionysius; han blev dödad med en kniv mitt i natten. Victorinus, Victor och Nicephorus blev krossade under en stor sten. Claudius miste båda händer och fötter. Diodorus brändes och Serapion blev halshuggen. Papias och Leonidas blev drunknade i havet. Många heliga kvinnor följde männens exempel och gav sig frivilligt till att lida för Kristi skull.

Troparion
När ni kämpade modigt i Korinth, o Visa Martyrer, framstod ni som ett sexarmat strålande ljusstake. Därför upplyser ni vägen för Kristi trogna genom Nåden som gavs till Er!

Troparion
Dina Heliga Martyrer, Quadratus och Hans Kompanjoner, o Herre, har genom lidande krönts med oförstörbara kronor från Dig, vår Gud. Ty med Din styrka fällde De Sina motståndare, och krossade demonernas kraftlösa högmod. Genom Deras förböner fräls våra själar.

Troparion
Prisade med melodiösa hymner vare de Gudasinnade Quadratus, Anectus, Paulus, Dionysius, Cyprianus och Crescens, Ty såsom en kör med sex stämmor, vars sångare alla har vunnit Kristi Lön, beder de oavlåtligen för oss inför Treenigheten!

Några namn på Korinthmartyrerna: Quadratus, Leonidas, Victor, Cyprian, Dionysius, Anectus, Paul, Crescens, Nicephorus,. Claudius, Diodorus, Serapion, Papias, Chariessa, Nunechia, Basilessa och Nike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.