onsdag 25 februari 2009

Den Helige Tarasius


Firas 25 februari

(Helgonliv översatt från OCAs hemsida www.oca.org)
Den Heliga Tarasius, Konstantinopels Patriark, härsammade ifrån en mycket respekterad familj. Han föddes och växte upp i Konstantinupel där han även fick sin utbildning. Han blev snabbt befodrad hos den bysantiska kejsarens Konstantinus VI Porfyrogenitos (år 780-797) och Konstantinus mors, den Heliga Kejsarinnan Irenes (firas 7 augusti) hov. Han blev utsedd till Senator.

Under dessa tider skakades Kyrkan av ikonoklastkontroverserna. Den Helige Patriarken Paulus (30 augusti) först stödde ikonoklasm, men sedan ångrade sig och avgick som patriark. Han flyttad sedan till ett kloster där han tog den stora schema (han befattade sig endast med bön resten av sitt liv). När den Heliga Kejsarinnan Irene och hennes son, Kejsaren, kom till den Helige Paulus, sade han till dem att den mest värdig efterföljare vore den Helige Tarasius, som vid den tiden fortfarande var lekman.

Tarasius vägrade länge. Han betraktade inte sig själv som värdig ett så högt ämbete. Men han gick med på förslaget under förutsättning att ett Ekumeniskt Konsilium skulle kallas för att bestämma ikonoklastfrågan en gång för alltid.

Den Heliga Tarasius blev snabbt befodrad genom prästordningarna och blev utsedd till Patriark år 784. Samma år kallades den sjunde ekumensika konsiliet i staden Nicea. Patriark Tarasius presiderade och 367 biskoppar närvarade. Detta konsilium bekräftade kyrkans vördnad av ikoner- De biskopar som ångrade sin ikonoklasm blev återupptagna i Kyrkan.

Den Helige Tarasius styrde mycket klokt över Kyrkan i tjugotvå år. Han levde i en sträng askes. Hen utgav alla sina pengar på Gud-behadliga ändemål; mat och husrum för gamla, fattiga, änkor och föräldrarlösa. Vid påsk skickade han ut en måltid till dem och gick själv med för att servera dem.

När kejsaren Konstantius Porfyrigenitos förtalade sin fru, kejsarinnan Maria, fördömde den Heliga Tarasius honom. Kejsaren hade för avsikt att skicka Maria (som var barnbarn till den Helige Philaretos den Barmhärtige, 1 december) till ett kloster och därmed frigöra sig för att gifta sig med en släkting. Patriark Tarasius vägrade bestämt att upplösa kejsarens äkenskap och detta kostade honom kejsarens vänskap. Men snart blev kejsaren själv avsatt av sin egen mor, kejsarinnan Irene.

Den Helige Tarasius insomnade år 806. Innan sin död blev han plågad av demoner som försökte få honom att erkänna synder han inte hade begått. - Jag är oskyldig det som ni anklagar mig för, svarade den Helige Tarasius, och ni förtalar mig. Ni har ingen makt över mig.

Hela kyrkan sörjade den Helige Tarasius när han dog. Han begravdes i ett kloster vid svarta havet och många mirakler skedde vid hans grav.

Troparier och Kontakion till den Helige Tarasius (översättningen är från engelska och kanske inte stämmer helt med dem som används i kyrkan)

Troparion
Du uppenbarades till Din fåraskock som en trons regel,
En ödmjukhetens avbild och en avhållsamhetens lärare.
För Din ödmjukhete öppnades himmelen för Dig.
För Din fattigdom fick du rikedom.
O Heliga Biskop, Tarasius, bed till Kristus vår Gud att Han må frälsa våra själar!


Troparion
Du lysde fram som ett Andens ljus,
Prydd med ett föredömligt liv och klädd i hierarkiska kläder.
Du lugnade villolärans storm och blev en grundpelare för Kyrkan;
Den kyrkan som prisar din kamp, heliga Fader Tarasius.

Kontakion
Du upplyste Kyrkan med Ortodox lära
Och lärde alla att vörda och ära Kristus dyrbara avbild.
Du besegrade över ikonoklasternas gudlösa lära.
Därför ropa vi till Dig: Gläd Dig, o vise Fader Tarasius!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.