lördag 28 februari 2009

Sveriges Skyddshelgon tillbaka i Sverige!



Heliga Saligt troende Storfurstinnan Anna av Novgorods återkomst

Sveriges Ortodoxa Skyddshelgon heter Anna av Novgorod. Hennes reliker som har varit bevarade i Ryssland där hon levde mycket av sitt liv. En del av Hennes reliker har tagits emot i Sverige av den Serbiska Biskopen Dositej.

Titta på film från gudstjänsten då Biskopen Dositej tar emot relikerna.
Del 1, Del 2


Vem är Den helige Anna av Novgorod?

Anna hette hon vid sitt insomnande men hon föddes Ingegerd, dotter till Olof Skötkonung. Ingegerd blev gift med en rysk furste och vid slutet av sitt liv gick i kloster. Efter sin död blev hon erkännd som helgon. Läs mer om Anna av Novgorods liv


Varför har ni helgon?

"Vad betyder det när vi dagligen ihågkommer helgon - olika helgon varje dag under hela året, genom hela livet? Det betyder att Guds heliga - såsom våra bröder fast fullkomliga sådana - lever, är nära oss, alltid redo att hjälpa oss genom Guds nåd. Vi lever tillsammans med dem i vår Himmelske Faders hus, bara i olika delar av huset. Vi bor i den jordiska delen och de bor i den himmelska delen. Men vi kan samtala med dem, och de med oss. Guds helgon är nära det hjärta som tror, och är redo att omedelbart hjälpa dem som ropa till dem med tro och kärlek" - Den helige Johannes av Kronstadt, Mitt liv i Kristus

Hebreerbrevet 12

1
Alltså, då vi nu hava omkring oss en så stor hop av vittnen, må ock vi lägga av allt som är oss till hinder, och särskilt synden, som så hårt omsnärjer oss, och med uthållighet löpa framåt i den tävlingskamp som är oss förelagd. 2Och må vi därvid se på Jesus, trons hövding och fullkomnare, på honom, som i stället för att taga den glädje som låg framför honom, utstod korsets lidande och aktade smäleken för intet, och som nu sitter på högra sidan om Guds tron.

Varför skulle man bevara reliker efter ett helgon?
Vi vördar helgons reliker därför att ortodoxa kyrkan tror att kroppen förblir ett tempel för den Helige Ande även efter människan dör. Den helige Kyrillos av Jerusalem skriver: "Fastän själen inte längre är närvarande kvarstår en kraft i helgons kroppar på grund av den helige själen som i så många år har bott i den och använt den som en tjänare."
Gud gör mirakler genom helgonreliker och på så sätt visar Hans härlighet samt förhärligar Sina helgon som har behagat Honom. Ett exempel är relikerna efter Den helige Nektarios, som avgav en söt doftande svett efter hans insomnade. Relikerna visade inga tecken på förruttnelse förrän tjugo år efter hans död.

Följande böner ber vi till Den helige Anna av Novgorod:

Troparion
I dig, o Moder, bevarades den gudomliga avbilden,
du tog Ditt kors och efterföljde Kristus;
genom dina gärningar lärde du dig förakta det förgängliga köttet
och att vårda själen den odödliga skapelsen,
därför fröjdar sig, saliga Anna,
din själ med helgonen.

Lysande från väst såsom en stjärna som upplyser himmelen,
värdigades du mottaga den Ortodoxa tron,
och i det du frambar den som en frukt till det välsignade Ryska landet,
heliga och saligt troende furstinna Anna,
omfattade du Kristus med hela ditt hjärtas kärlek.
Bevarande Hans rättfärdighet och bud, i det vi i dag firar ditt allraheligaste minne,
mottager vi genom dina böner syndernas förlåtelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.